Eläinavusteinen psykoterapia
Eläinavustamon toteuttama eläinavusteinen psykoterapia on ratkaisukeskeistä, tavoitteellista, psyykkistä hyvinvointia lisäävää ammatillista toimintaa. Asiakaslähtöisyys, voimavarakeskeisyys ja yhteistyösuhteen luominen ovat oleellisia elementtejä eläinavusteisessa psykoterapiassa. Eläinavusteisessa psykoterapiassa harjoitellaan tunnistamaan ja muokkaamaan ajatuksia, toimintatapoja, reaktioita ja tunteita.
Ratkaisukeskeinen eläinavusteinen lyhytterapia
Eläinavustamon ratkaisukeskeistä eläin- ja luontoavusteista lyhytterapiaa toteuttavat siihen kouluttautuneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Lyhytterapia on lyhytkestoista terapiaa, joissa tapaamisia on tyypillisestä 1-10. Lyhytterapian tavoitteet asetetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Lyhytterapia voi olla hyödyllistä tilanteissa, jolloin kaipaa johonkin elämän solmukohtaan tukea ja haluaa työstää asioita ratkaisukeskeisesti ja tiiviillä rytmillä. Tapaamisilla keskitytään ongelmien ja menneisyyden sijaan ratkaisuihin ja nykyhetkeen ja suunnataan katse tulevaisuuteen. Lyhytterapia on matalamman kynnyksen terapiatyöskentelyä kuin pitkäkestoinen psykoterapia. Ratkaisukeskeisessä eläinavusteisessa lyhytterapiassa työskentely voi tapahtua esimerkiksi tallilla, metsässä tai muussa luonnon ja eläinten ympäröimässä paikassa. Ihmisen ja eläimen välinen vuorovaikutus on olennainen osa terapiaa.
Eläinavusteinen ammatillinen tukihenkilötyö
Tukihenkilötyötä toteuttavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, joiden työote on eläin- ja luontopainotteinen. Tukihenkilötyö on tarkoitettu pitkäkestoiseksi palveluksi, jonka tavoitteena on toimia kanssakulkijana ja luotettavana aikuisena lapsen tai nuoren elämässä. Luottamuksellisessa tukihenkilösuhteessa asiakkaalle mahdollistuu tila, jossa käsitellä elämän vaikeita asioita, saadaan tukea arjen sujuvuuteen, omaan jaksamiseen, itsetuntoon ja tunnetyöskentelyyn. Eläimet ovat tärkeässä roolissa tukihenkilötyössä ja niiden läsnäolon myötä tukihenkilötyöhön tulee lisää syvyyttä ja mahdollisuuksia. Sen lisäksi, että eläinten avulla työhön saadaan lisää toimintamahdollisuuksia, toimii eläinavusteisuus yleensä kiinnittävänä tekijänä työskentelysuhteessa. Tukihenkilötyön tavoitteet asetetaan yhdessä asiakkaan ja lähettävän tahon kanssa. Tyypillinen tukihenkilötapaaminen on kestoltaan 2-3 tuntia ja tapaamiset ovat viikottaisia.
Eläinavusteinen erityistason perhetyö
Eläinavustamon perhetyötä toteuttaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista koottu tiimi. Perhetyön tavoitteet asetetaan yhdessä perheen ja lähettävän tahon kanssa. Työskentely räätälöidään aina yksilöllisesti perheen tarpeet ja resurssit huomioiden. Perhetyön tiimi toteuttaa työtä perheen omassa ympäristössä, sekä tallilla ja muissa toiminnallisissa paikoissa. Perhetyön tarkoituksena on tarkastella perheen dynamiikkaa ja työskennellä ratkaisukeskeisellä työotteella tiiviissä rytmissä. Perhetyön tavoitteeksi voidaan asettaa esimerkiksi vanhemmuuden tukeminen ja lasten yksilölliset tarpeet huomioiva tuki. Perhetyön rinnalla tai sen jatkoksi voidaan järjestää muita Eläinavustamon palveluita, kuten eläinavusteista ammatillista tukihenkilötyötä.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta
Sosiaalipedagogista hevostoimintaa toteuttaa Eläinavustamossa aina siihen koulutettu työntekijä. Se on talliyhteisössä tapahtuvaa sosiaalisen kasvun tukemista ja yksilön identiteetin vahvistamista. Sosiaalipedagogista hevostoimintaa voidaan käyttää muun muassa lastensuojelun tukitoimena sekä sosiaalisten taitojen oppimisen tukena.
Eläinavusteinen työnohjaus
Työnohjaus tähtää yksilön, työyhteisön, organisaation tai johdon kehittymiseen. Työnohjauksessa hyödynnetään talliympäristön luontoa ja eläimiä.
Eläinavusteinen työ- ja päivätoiminta
Eläinavustamon työ- ja päivätoiminnan tavoitteena on tarjota yhteisöllinen toimintapaikka, jonka rutiinit ja monipuoliset työtehtävät eläinten parissa tarjoavat mielekästä tekemistä arkeen. Tallilla tapahtuvan toiminnan kautta opetellaan ja vahvistetaan vastuullisuutta sekä oma-aloitteisuutta. Toiminta tarjoaa sisältöä ja struktuuria päiviin. Hyvin hoidetuilta eläimiltä saatava positiivinen palaute toimii tärkeänä onnistumisen kokemuksen tuottajana.